Włoskie ciasteczka anyżkowe

    Włoskie ciasteczka anyżkowe

    3polubienia


    Zrobione przez 116 osób

    Stary włoski przepis. Wspaniałe ciasteczka na każdą okazję. Z gorącymi lub zimnymi napojami.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 180 ml (3/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 1 łyżka aromatu anyżowego
    • 1 łyżeczka aromatu anyżowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 2 łyżki gorącej wody

    Sposób przygotowania

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem. Zrobić w środku zagłębienie i dodać olej, mleko, 1 łyżkę ekstraktu anyżowego i jajka. Wymieszać aż ciasto będzie lepkie.
    3. Natłuścić palce olejem i ubierać 2,5 centymetrowe kawałki ciasta. Formować kulki i kłaść na lekko wysmarowanej blasze do pieczenia ciastek w odległości 2,5 cm od siebie; lekko spłaszczyć. Piec 8 minut. Zamaczać jeszcze ciepłe ciastka w lukrze.
    4. Lukier: do cukru pudru dodać 1 łyżeczkę aromatu anyżowego i tyle gorącej wody by powstał gładki lukier.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis