Francuski suflet serowy

    Francuski suflet serowy

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Delikatny suflet serowy - podawać na ciepło, najlepiej podać od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Dodatkiem może być lekka sałatka warzywna lub sałatka grecka.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 jajka
    • sól i pieprz
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 50 g sera roquefort
    • 50 g żółtego sera, startego
    • 1 łyżka masła
    • bułka tarta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.
    3. Do żółtek wkruszyć ser roquefort i wsypać ser żółty.
    4. Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.
    5. 2 naczynia żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    6. Masę sufletową wlać do środka. Zapiekać przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis