Spaghetti carbonara Agnieszki

    Spaghetti carbonara Agnieszki

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niedawno moja koleżanka przyrządziła wspaniałe spaghetti carbonara, na szczęście podzieliła się też ze mną przepisem na to smaczne danie.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu tagliatelle
    • 1 łyżka oliwy
    • 300 g boczku parzonego w plastrach
    • 1 cebula cukrowa
    • 150 g pieczarek
    • 200 g sera typu roquefort
    • 400 ml śmietanki 36%
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować po dodaniu łyżki oliwy 10 minut.
    2. Boczek pokroić w paski i smażyć na teflonowej patelni do puszczenia tłuszczu.
    3. Cebulę obrać, pokroić drobną kosteczkę i dodać do boczku. Wszystko razem smażyć na średnim ogniu około 7 minut, dość często mieszając.
    4. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w grube plastry i dodać do boczku.
    5. Ser pokroić w gruba kostkę i dodać do pozostałych składników. Doprowadzić do rozpuszczenia się sera, cały czas wszystko delikatnie mieszając.
    6. Wlać śmietanę 36% i całość podgrzewać około 5 minut.
    7. Odcedzony makaron włożyć do sosu, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis