Domowe spaghetti bolognese

    Domowe spaghetti bolognese

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Uwielbiam włoską kuchnię, szczególnie makarony z sycącymi sosami. Domowe spaghetti z sosem pomidorowym i świeżą pietruszką to jedno z częściej podawanych dań w mojej kuchni.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule
    • 1 marchew
    • ¼ selera
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa
    • 250 g makaronu spaghetti
    • 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    • sól i pieprz
    • 1 puszka (400 g) pomidorów w zalewie
    • pół łyżeczki chili
    • łyżeczka suszonego oregano
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • ser żółty, starty (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę, marchew, seler pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plasterki – warzywa dusić do miękkości na 2 łyżkach oliwy. Podlać 2 łyżkami wody aby warzywa się nie przypaliły.
    2. Ugotować makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżki oliwy.
    3. Na osobną patelnię włożyć mięso, doprawić solą i pieprzem – dusić do ścięcia się.
    4. Do usmażonego mięsa dodać przygotowane wcześniej warzywa i zalać pomidorami. Doprawić chili i oregano. Całość dusić około 10 minut, mieszając.
    5. Na koniec do sosu dodać śmietanę i poszatkowaną pietruszkę, wymieszać.
    6. Na talerze nałożyć porcję makaronu i zalać sosem bolognese. Można posypać żółtym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    1

    - - 11 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis