Kalmary z pomidorami i cebulą

    Kalmary z pomidorami i cebulą

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 10 osób

    Szybkie i smaczne danie dla miłośników owoców morza. Nie wolno przegotować kalmarów bo będą jak guma! 3-4 minuty wystarczą aby były gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g kalmarów
    • 2 łyżki mąki
    • 3 pomidory
    • 2 łyżki masła
    • 1 pęczek cebulki dymki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Kalmary opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Oprószyć mąką.
    2. Pomidory pokroić w kliny i smażyć na maśle na dużej patelni przez 2-3 minuty.
    3. Cebulę posiekać i dodać do pomidorów, smażyć przez minutę, delikatnie mieszając, aby pomidory zachowały swój kształt. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na patelnię dodać oliwę i kalmary. Smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
    5. Dodać czosnek i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis