Eklery z kremowym nadzieniem

    Eklery z kremowym nadzieniem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe, lekkie jak powietrze eklerki nadziewane domowym kremem. Doskonałe na każdą okazję! Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 80 g margaryny lub masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 375 ml wody
    • 1,5 szklanki mąki
    • 4 jajka
    • Krem
    • 100 g cukru
    • 1 jajko
    • 125 ml mleka
    • 200 g masła
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

      Ciasto

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
    2. W rondelku rozpuścić margarynę lub masło z solą i wodą, zagotować. Zestawić z ognia, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto zarobić w kulę. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od miski.
    3. Ciasto nakładać na blaszkę w formie małych kulek, zachowując odstęp, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia. Piec przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć ogień do 180 stopni C i piec przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
    4. Krem

    5. Cukier zmiksować z jajkiem. Dodać mleko, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się zagotuje, cały czs mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem elektrycznym, a następnie stopniowo dodawać masę, cały czas miksując.
    6. Kremem napełniać przestudzone ciastka za pomocą łyżeczki lub woreczka dekoratorskiego. Oprószyć cukrem i podawać!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis