Włoska zupa z dziczyzną

    Włoska zupa z dziczyzną

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 82 osoby

    To sycąca zupa, w której znajduje się wszystko: warzywa, mięso i makaron. Podawana z pieczywem zapiekanym z mozarellą i czosnkiem, stanowi doskonały posiłek na zimowy dzień. Jest to wariacja zupy z wołowiną. Lubię dziczyznę, bo nie jest tłusta. Przybrać ulubionym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g mielonej dziczyzny
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 500 ml sosu pomidorowego
    • 700 ml wody
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 2 łyżeczki oregano
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 puszka (450 g) fasoli pinto
    • 1 puszka (450 g) zielonej fasolki
    • 1 marchew, drobno pokrojona
    • 1 cukinia, drobno pokrojona
    • 250 g makaronu świderki (fusilli)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Podsmażyć dziczyznę, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż mięso nie będzie już różowe. Dodać pomidory, sos pomidorowy, wodę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
    2. Dodać fasolę, marchewkę i cukinię. Gotować zupę na wolnym ogniu przez 90 minut.
    3. Dodać makaron i gotować do miękkości. Każdą porcję podawać z tartym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis