Kurczak w czosnku

    Kurczak w czosnku

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pysznie aromatyczny i prosty do przygotowania kurczak w hiszpańskim stylu - najlepiej smakuje podany z sałatą i ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały kurczak podzielony na części
    • mąka do obtoczenia
    • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • sól do smaku
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 pęczki świeżej bazylii, posiekane
    • 200 ml białego wytrawnego wina
    • sok z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Z kurczaka zdjąć skórę, lekko oprószyć mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Partiami smażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Posolić do smaku i odłożyć na bok.
    2. Do garnka dodać czosnek i bazylię. Smażyć przez 2 minuty.
    3. Kurczaka przełożyć z powrotem do garnka, dodać wino. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
    4. Przed podaniem dodać sok z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis