Cukinia zapiekana z sosem paprykowo-pomidorowym

    Cukinia zapiekana z sosem paprykowo-pomidorowym

    12polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 20 osób

    Krucha cukinia z nadzieniem z ryżu i mięsa, zapiekana z sosem paprykowo-pomidorowym - alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średnia cukinia
    • 2 litry wywaru warzywnego
    • 150 g ryżu
    • olej do smażenia
    • 2 cebule, pokrojone w kostkę
    • 150 g mięsa mielonego (może być drobiowe)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 duża czerwona papryka
    • 1 puszka (400 g) pomidorów w zalewie
    • oregano i bazylia do sosu
    • starty żółty ser (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z niej pestki.
    2. W dużym, najlepiej podłużnym garnku zagotować wywar warzywny i włożyć do niego cukinię. Gotować przez 5 minut, aż trochę zmięknie. Odcedzić (zostawić 0,5 l wywaru) i odłożyć do wystygnięcia
    3. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
    4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim jedną cebulkę.
    5. Do podsmażonej cebulki dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować połówki cukinii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię podlać pozostawionym wywarem.
    7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    8. Przygotować sos: drugą cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Paprykę dodać do cebulki i dusić aż zmięknie.
    9. Do papryki dodać pomidory z puszki i doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż sos się lekko zredukuje.
    10. Cukinię polać sosem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
    11. Po wyjęciu z piekarnika można posypać startym żółtym serem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    PawełBarański
    4

    Genialny przepis! - 19 sie 2014

    Efeb13
    autor:
    2

    Kapitalne! - 25 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis