Sufleciki czekoladowe

    Sufleciki czekoladowe

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mocno czekoladowe sufleciki idealne na deser. Podawać z odrobiną bitej śmietany lub z ulubionymi owocami.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 ml mleka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 200 g ciemnej czekolady
    • 50 g masła
    • 1 łyżka mąki
    • 2 jajka
    • 1 łyżka kakao
    • skórka pomarańczowa do dekoracji
    • bułka tarta do wysypania foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mleko podgrzać, ale nie zagotować. Dodać 2 łyżki cukru pudru.
    2. Do mleka dodać ciemną czekoladę i mieszać całość do jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy.
    3. Roztopić masło i dodać mąkę - trzepaczką wymieszać wszystko żeby nie było grudek.
    4. Do masła z mąką wlać czekoladowe mleko ciągle mieszając. Zostawić na chwilę do ostygnięcia.
    5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    6. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka wymieszać z ostudzoną masą czekoladową.
    7. Białka ubić na sztywną masę, na końcu ubijania dodać łyżkę kakao. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową
    8. Dwie foremki na sufleciki - o średnicy 5 cm, wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, napełnić przygotowaną wcześniej masą czekoladową.
    9. Piec przez 20 minut. Po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis