Makaronowa zapiekanka z brokułami

    Makaronowa zapiekanka z brokułami

    27polubień
    1godz.


    Zrobione przez 42 osoby

    Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułem i pomidorami. Dla urozmaicenia smaku można dodać inne warzywa np. paprykę lub pieczarki. Porcja dla 4-5 osób.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 200 g brokułów
    • 125 g makaronu spaghetti
    • 3 pomidory
    • 1 ząbek czosnku
    • sól i pieprz
    • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
    • 2 jajka
    • 100 ml mleka
    • 50 g startego żółtego sera
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić w plasterki. Warzywo zblanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, a następnie zahartować i dokładnie odcedzić.
    2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    3. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w grubą kostkę.
    4. Brokuła, pomidora, ostudzony makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Masę makaronową doprawić solą, pieprzem i papryką.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    6. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o wymiarach 25cm x 25cm.
    7. Jajka wymieszać z mlekiem i startym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać zapiekankę i zapiekać przez około 40 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    4

    Smaczne, polecam!!!! - 20 lis 2013

    autor:
    0

    - - 19 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis