Zapiekanka ananasowo-ryżowa na słodko

    Zapiekanka ananasowo-ryżowa na słodko

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami, tym razem jabłka zastąpiłam ananasami i wyszło równie smaczne. Polecam!

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 litra mleka
    • szczypta soli
    • 4 łyżki cukru
    • 200 g ryżu
    • 1 puszka ananasów w syropie
    • masło do wysmarowania formy
    • 40 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mleko zagotować ze szczyptą soli i cukrem. Do gotującego mleka dodać ryż i gotować przez godzinę, aż ryż wchłonie całe mleko. Należy często mieszać aby ryż się nie przypalił.
    2. Ananasy odcedzić z syropu.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Do ugotowanego i lekko wystudzonego ryżu dodać syrop z ananasów i starannie wymieszać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać odrobiną wiórków kokosowych.
    6. Ryż wymieszany z syropem ananasowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 cm x 25 cm. Na wierzchu ryżu ułożyć krążki ananasa i posypać resztą wiórków kokosowych.
    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis