Słodki deser ryżowo-truskawkowy

    Słodki deser ryżowo-truskawkowy

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ryż gotowany na mleku w połączeniu z waniliowym sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dla miłośników mlecznych deserów.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g ryżu jaśminowego (jedna torebka)
    • 170 ml mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
    • 1/2 opakowania (9 g) cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    • 150 g śmietany kremówki 30%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż ugotować na mleku z dwoma łyżkami cukru, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Odstawić do ostygnięcia.
    2. Truskawki rozmrozić lub obrać i oczyścić, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do rondelka i zasypać cukrem waniliowym i dwoma łyżkami cukru. Dusić na małym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec można dodać odrobinę cynamonu.
    3. Śmietanę ubić mikserem z pozostałym cukrem.
    4. W wysokich naczyniach układać kolejno składniki: ryż na mleku, odrobina sosu, ryż, znów sos truskawkowy, bita śmietana i na koniec jeszcze trochę sosu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis