Risotto z indykiem i orzechami włoskimi

    Risotto z indykiem i orzechami włoskimi

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najtrudniejsze w tej potrawie to odpowiednie przygotowanie ryżu: nie może być ani za miękki ani za twardy. Indyk bardzo dobrze komponuje się z uprażonymi orzechami. Doskonały pomysł na romantyczną kolację.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1/2 piersi z indyka (około 200 g)
    • sól i pieprz biały do smaku
    • 1 szklanka ryżu do risotto
    • 2 łyżki oliwy
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 200 ml wywaru drobiowego
    • 100 g obranych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Indyka wymyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Ryż do risotto wypłukać w bieżącej, zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, następnie wsypać ryż i lekko go prażyć przez 2 minuty.
    3. Zalać bulionem risotto i dusić całość na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż płyn całkowicie się wchłonie. Cały czas mieszać.
    4. Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni.
    5. Mięso wyjąć z lodówki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać przyprawami i smażyć aż mięso się całkowicie zetnie.
    6. Do gotowego ryżu dodać mięso, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać uprażonymi orzechami.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis