Penne z bakłażanem i suszonymi pomidorami

    Penne z bakłażanem i suszonymi pomidorami

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Makaron na ciepło z bakłażanem i suszonymi pomidorami duszonymi z czosnkiem. Pomysł na lekką kolację we dwoje.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mały bakłażan
    • 2 małe czerwone pomidory
    • oliwa
    • sól i pieprz do smaku
    • 170 g makaronu typu penne
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki śmietany 12%
    • 6 plasterków suszonych pomidorów
    • świeża bazylia
    • 150 g startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Bakłażana wymyć dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą.
    2. Pokroić w plastry i posypać solą – zostawić na 10 minut aż puści sok z goryczą, następnie wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić w grubą kostkę.
    3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Dusić na 2 łyżkach oliwy, doprawić solą i pieprzem.
    4. Ugotować makaron w wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać bakłażana. Do bakłażana dodać cebulę, następnie podduszone pomidory i czosnek pokrojony w plasterki, całość dusić 5 minut delikatnie mieszając.
    6. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    7. Makaron penne zalać duszonymi warzywami i wymieszać. Dodać suszone pomidory i świeżą bazylię, posypać startym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis