Wołowina z zieloną fasolką i ryżem

    2 godz. 20 min

    Wołowina marynowana w sosie sojowym z zieloną fasolką szparagową i czosnkiem.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g ryżu jaśminowego (2 torebki)
    • 300 g wołowiny
    • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 mała cebulka
    • 2 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • 100 ml wywaru warzywnego
    • 150 g fasoli szparagowej zielonej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
    2. Mięso umyć, w razie potrzeby oczyścić i pokroić na kawałki o bokach 2-3 cm. Mięso zalać sosem sojowym i marynować przez około godzinę.
    3. Cebulkę i czosnek obrać, pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
    4. Na osobnej patelni, na odrobinie oleju, podsmażyć przez chwilę zamarynowane mięso, następnie zalać wywarem warzywnym i dusić aż płyn odparuje i mięso będzie kruche. Pod koniec duszenia dodać fasolkę szparagową.
    5. Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem i dokładnie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem na koniec w razie potrzeby dodać czosnek.
    6. Ryż można dodać do mięsa i fasolki i podawać dokładnie wymieszany, lub podawać osobno: ryż i mięso z fasolką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)