Placek drożdżowy

    Placek drożdżowy

    8polubień
    3godz.10min.


    Zrobione przez 8 osób

    To pyszna odmiana ciasta drożdżowego. Tajemnicę pysznego puchatego placka zdradziła mi moja dobra znajoma. Ciężko się powstrzymać, żeby nie spustoszyć pół blachy po tym jak już ciasto ciut ostygnie :)

    Megajra Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 50 gram drożdży (mokrych, czyli z kostki :))
    • 2 x po 0,5 szklanki mleka (2x125 ml)
    • 3 szkalnki i jedna kopiasta łyżka mąki (400 g)
    • 1 jajko + 1 żółtko
    • 0,5 kostki margaryny (125 g)
    • 0,5 szklanki cukru (65 g)
    • cukier waniliowy (16 g)
    • Opcjonalnie: marmolada, mus własnej roboty - jak u mnie: morelowy
    • Kruszonka
    • 200 g mąki
    • 100 gram cukru bądź cukru pudru
    • 100 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Drożdże rozkruszyć w sporej miseczce, zasypać płaską łyżeczką cukru, zalać lekko podgrzaną 1/2 szkl. mleka (lekko - wkładamy paluch i nam ciepło), wymieszać po czym zasypać kopiastą łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja stawiam blisko grzejnika).
    2. Do miski wsypać 3 szklanki (takie dawne, po 250 ml) mąki. Ja daję na początek 2,5 szklanki i w razie potrzeby potem podsypuję ciasto jeśli długo się klei.
    3. W miseczce roztrzepać jedno jajko i jedno żółtko. (Białka można gromadzić w kubeczku w zamrażalniku i jak nam się wypełni to potem zużyć je do piegusa).
    4. Roztopić pół kostki margaryny z połową szklanki cukru, cukrem waniliowym i połową szklanki mleka. (Ja roztapiam w miseczce, w mikrofali i tak steruję podgrzewaniem by wszystko dobrze się rozpuściło a mikstura nie była zbyt gorąca, by długo nie trzeba było czekać na wystygnięcie). I znowu - niech będzie ciepłe (nie gorące!).
    5. W misce z mąką zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, lekko zasypać je mąką, dodać jajka i roztopioną miksturę. Na początku wyrabiać łyżką a potem już ręką. Pamiętajmy, że mąka pszenna z drożdżami wytwarza "cośtam" (nie pamiętam), co dopiero po długim wyrabianiu powoduje, że ciasto zaczyna odklejać się od ręki. Więc wyrabiamy ok 10-13 minut (jesli wciąż się niemiłosiernie klei to podsypmy resztą mąki, jesli na początku wsypaliśmy 2,5 a nie 3 szklanki mąki). Ciasto musi być miękkie, delikatne w dotyku, palce muszą się łatwo w nim zatapiać jeśli mocno je ściśniemy. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie świecące i gładkie. Formujemy kulę i w misce przykrytej ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Ja znowu - koło grzejnika i zajmuje to u mnie 1 godzinę, do podwojenia objętości.
    6. Ciasto rośnie a my robimy kruszonkę: do mąki wymieszanej z cukrem wlewamy rozpuszczone (a już nie gorące) masło i zagniatamy aż do uzyskania kuli. Jeśli się pospieszyliśmy a ciasto jeszcze rośnie - wstawmy kruszonkę do lodówki.
    7. Szykujemy blachę - nie za wielką, ja użyłam wąskiej a długiej. Posmarowałam cienko margaryną i oprószyłam mąką.
    8. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
    9. Wyjmujemy deilkatnie ciasto z michy i rozciągamy do wielkości blachy kładąc je na blachę w taki sposób by ta strona ciasta któa stykała się z michą była na wierzchu.
    10. Opcjonalnie: na cieście robimy kleksy z marmolady czy musu, ale tak by były między nimi przerwy.
    11. Wyciągamy z lodówki kruszonkę i posypujemy ciasto - będzie jej się wydawało dużo, ale wierzcie mi, na gotowym cieście jest jej idealna ilość.
    12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
    13. I ostatnie słowo - ja polewam jeszcze drożdżówkę lukrem :) Czyli do 2/3 szklanki cukru pudru, dodajemy kilkanaście kropel soku z cytryny i tyle gorącej wody by powstała gęsta acz lejąca się masa. Przyozdobić lukrem gotowe ciasto.

    rada

    Przepis może wydawać się pracochłonny i czasożerny. Ale wierzcie mi, że można go robić w przerwach między gotowaniem obiadu. A jest wart naszego zachodu, bo ciasto jest przepyszne. Mój mąż NIGDY nie lubił ciasta drożdżowego. A ten przepis, gdy wzbogaciłam go owocami (zwłaszcza kwaskowym musem morelowym) i lukrem sprawił, że zjada na biegu 3 wielkie kawały, nie czekając aż mus ostygnie :)

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    1

    Pyszne ciasto! Dodałam śliwki zamiast marmolady, bo akurat były pod ręką - świetnie pasowały. Nie lubię margaryny, więc zastąpiłam ją masłem. Faktycznie ciężko się powstrzymać żeby nie zjeść od razu całej blachy! :D - 08 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis