Kotleciki ryżowe z groszkiem

    Kotleciki ryżowe z groszkiem

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kotleciki ryżowe z groszkiem i żółtym serem zapiekane w sosie pomidorowym. Można je zrobić w wersji wegetariańskiej używając bulionu warzywnego.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g ryżu białego
    • 1 cebula
    • słodka papryka w proszku
    • 200 g zielonego mrożonego groszku
    • 2 jaja
    • 100 g żółtego startego sera
    • sól i pieprz
    • 50 g bułki tartej
    • olej do smażenia
    • Sos
    • 350 ml bulionu z kurczaka
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Przygotować sos:

    1. Ostudzony bulion wymieszać dokładnie z koncentratem i cukrem.
    2. W rondelku roztopić łyżkę masła, wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić nie rumieniąc jej.
    3. Wlać bulion z koncentratem do zasmażki i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania się sosu i gotować jeszcze przez 10 minut.
    4. Przygotować kotlety:

    5. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    6. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
    7. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na patelni ze szczyptą papryki.
    8. Do ugotowanego ryżu dodać groszek, podsmażoną cebulkę, dwa jajka, starty żółty ser i przyprawy.
    9. Składniki dokładnie wymieszać, jeżeli masa będzie za rzadka dodać bułkę tartą.
    10. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
    11. Po usmażeniu ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym polać je sosem pomidorowym, posypać startym serem i zapiekać przez 10-15 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis