Schab zapiekany w piwie ze śliwkami

    Schab zapiekany w piwie ze śliwkami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Schab zapiekany w piwie z dodatkiem śliwek, podany z pieczonymi ziemniaczkami to ciekawy pomysł na niedzielny obiad.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 opakowanie mrożonych śliwek
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka cukru
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 250 ml piwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Schab pokroić w grube plastry. Śliwki rozmrozić na sitku i odsączyć z soku i wody.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć śliwkami, posypać cukrem i listkami rozmarynu i zalać piwem.
    5. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Śliwki mieszać co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis