Krokiety z szynką i szpinakiem

    Krokiety z szynką i szpinakiem

    15polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Podsmażane naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i szynki, dobrze smakują również na zimno. Można je serwować jako danie obiadowe, albo jako przekąska na imprezy!

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 naleśników

    • Ciasto naleśnikowe
    • 200 g mąki
    • 2 jajka
    • 150 ml mleka
    • 150 ml wody
    • szczypta soli
    • olej do smażenia naleśników
    • Nadzienie
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
    • 1 ząbek czosnku
    • 10 plasterków szynki
    • 10 plasterków żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • 1 jajko, roztrzepane
    • bułka trata do obtoczenia krokietów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
    2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.
    3. Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży szpinak, wcisnąć ząbek czosnku, składniki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie naleśniki.
    5. Na każdym naleśniku rozkładać kolejno szynkę, plasterek sera i cienką warstwę szpinaku, zawinąć krokiety.
    6. Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż bułka się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    RikkiOiuhb
    autor:
    1

    Niebo w gebie - 09 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis