Krokiety z szynką i szpinakiem

  • 1komentarz
  • 3polubienia
  • 1godz.30min.

Podsmażane naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i szynki, dobrze smakują również na zimno. Można je serwować jako danie obiadowe, albo jako przekąska na imprezy!

Yoaline Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 10 naleśników

  • Ciasto naleśnikowe
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników
  • Nadzienie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 plasterków szynki
  • 10 plasterków żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • 1 jajko, roztrzepane
  • bułka trata do obtoczenia krokietów

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Mąkę przesiać do wysokiego naczynia, dodać 2 jajka, mleko, wodę i sól, składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.
  3. Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży szpinak, wcisnąć ząbek czosnku, składniki wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie naleśniki.
  5. Na każdym naleśniku rozkładać kolejno szynkę, plasterek sera i cienką warstwę szpinaku, zawinąć krokiety.
  6. Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż bułka się przyrumieni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

RikkiOiuhb
autor:
1

Niebo w gebie - 09 sie 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie