Włoska zupa weselna

    Włoska zupa weselna

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 759 osób

    Przepis ten pochodzi z Rhode Island, stanu w USA zamieszkałego przez wiele narodowości, gdzie ta zupa była tradycyjnie podawana na włoskich weselach. Podawać ze startym parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g bardzo chudej mielonej wołowiny
    • 1 jajo, lekko ubite
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka startego parmezanu
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki cebuli granulowanej
    • 1400 ml bulionu drobiowego
    • 2 g endywia eskariola, pokrojona w cienkie paski (można zastąpić innym rodzajem cykorii)
    • 200 g surowego makaronu orzo
    • 45 g drobno pokrojonej marchewki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W średniej misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą, serem, bazylią i cebulą granulowaną; formować kulki o średnicy ok. 2 cm.
    2. W dużym rondlu zagotować bulion; dodać escarole, makaron orzo, pokrojoną marchewkę i kulki z mięsa. Ponownie zagotować, z następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut lub do czasu kiedy makaron będzie al dente. Często mieszać aby nie przywarło.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis