Pierożki z kruchego ciasta z truskawkami

    Pierożki z kruchego ciasta z truskawkami

    3polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kruche ciasto nadziewane truskawkami. Można użyć truskawek mrożonych albo świeżych, choć ze świeżymi smakują lepiej :)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 pierożków

    • 170 g mąki
    • 110 g schłodzonego masła
    • 60 g drobnego cukru
    • 2 żółtka
    • 20 g cukru
    • 500 g truskawek
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Do przesianej na stolnicę mąki dodać zimne masło i posiekać wszystko szerokim nożem na drobne kawałki.
    2. Dodać cukier i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Ciasto wyjąć lodówki i rozwałkować na cienki placek. Z ciasta wykrawać kółka o średnicy 5 cm.
    5. Truskawki umyć i osuszyć, oprószyć cukrem. Kłaść na jednym krążku ciasta i przykrywać drugim, dokładnie zlepiając brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch pierożków.
    7. Pierożki piec przez 20 minut na rumiany kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis