Babeczki z masą budyniową

    Babeczki z masą budyniową

    4polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z budyniem udekorowane migdałami, na podwieczorek dla najmłodszych.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 250 g mąki
    • 125 g margaryny do pieczenia
    • 1 jajko
    • 25 g cukru
    • 1 budyń wanilowy
    • 250 ml mleka
    • 200 g wiśni
    • 30 g płatków migdałowych
    • masło do wysmarowania foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajko i cukier, ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. 12 małych tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować masłem.
    4. Ciasto rozwałkować, wylepić foremki i piec na złoty kolor przez 15-20 minut.
    5. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu z 250 ml mleka i lekko przestudzić.
    6. Upieczone babeczki napełnić ciepłym budyniem, udekorować wydrylowanymi wiśniami i uprażonymi płatkami migdałowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis