Sposób przygotowania
Przygotowanie: 45min. ›
Gotowanie: 15min. ›
+1godz. odstawienie ›
Gotowe w: 2godz.
- Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na pulchną masę.
- Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, dodać do masy z żółtek.
- Ciasto dokładnie zagnieść i cienko rozwałkować. 10 tartaletek o średnicy 8 cm wysmarować margaryną i wylepić ciastem.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Babeczki upiec na złoty kolor - około 15 minut.
- Żelatynę rozmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
- Sok pomarańczowy z winem i cukrem zagotować, rozpuścić w tym rozmiękczoną żelatynę i schłodzić płyn.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejący płyn pomarańczowy i wymieszać.
- Babeczki napełnić kremem pomarańczowym i udekorować cząstkami mandarynek. Zostawić w lodówce do stężenia.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Domowy cukier waniliowy?
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"