Pomidorowe ciasto

    Pomidorowe ciasto

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wydawałoby się, że ciasto pomidorowe jest pikantne w smaku, nic bardziej mylnego. Pomidorowe ciasto z rodzynkami przypomina korzenny keks.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 10 cm x 30 cm

    • 4 łyżki masła
    • 300 g cukru
    • 500 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 150 g rodzynek
    • 100 g pomidorów obranych i drobno posiekanych
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Masło z cukrem utrzeć mikserem na kremową masę.
    3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i sól, i dokładnie wymieszać.
    4. Dodać startą skórkę z cytryny, rodzynki i pomidory, a następnie wymieszać.
    5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 60 minut, aż uzyska zloty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis