Ciasto cynamonowo-śliwkowe

    Ciasto cynamonowo-śliwkowe

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto śliwkowe, które pięknie pachnie cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło z odrobiną bitej śmietany.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 20 cm x 30 cm

    • 2 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 4 jajka
    • 250 g mąki
    • 400 ml mleka
    • 500 g śliwek bez pestek
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do posypania
    • masło do natłuszczenia formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Do dużej miski lub garnka wsypać cukier i sól, wbić jajka i ubijać do uzyskania puszystej masy.
    3. Powoli dodawać mąkę, wciąż ubijając. Na koniec stopniowo wlewać mleko i cały czas ubijać.
    4. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm dokładnie wysmarować masłem i wlać do niej około połowy ciasta.
    5. Na cieście rozłożyć równomiernie śliwki, wlać pozostałe ciasto i posypać cynamonem.
    6. Piec przez około 40 minut, aż ciasto urośnie i się zarumieni.
    7. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

    rada

    Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis