Tarta migdałowa z gruszkami

    Tarta migdałowa z gruszkami

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna tarta gruszkowa z kremem migdałowym na bardzo kruchym cieście. Wspaniała na poprawę humoru :)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 140 g masła
    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki zimnej wody
    • Krem migdałowy
    • 250 g mielonych migdałów
    • 100 g cukru
    • pół torebki (8 g) cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 2 białka
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Masło posiekać z mąką i szczyptą soli, stopniowo dodawać zimną wodę. Wyrobić na gładka masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    2. Posmarować masłem płaską formę na tartę o średnicy 30 cm, rozłożyć na niej schłodzone ciasto i jeszcze na chwilę włożyć do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. Do miski wsypać migdały, cukier, cukier waniliowy, dodać żółtka i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
    5. Białka ubić na sztywną masę i dodać do masy migdałowej, delikatnie wymieszać.
    6. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
    7. Na schłodzone ciasto wylać masę migdałową i poukładać ciasno gruszki.
    8. Wstawić na nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis