Wilgotne i ciągniste ciasteczka z masłem orzechowym

    Wilgotne i ciągniste ciasteczka z masłem orzechowym

    1polubienie


    Zrobione przez 123 osoby

    Są nieco mniej tłuste niż zwykłe ciasteczka z masłem orzechowym.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 110 g (1/2 szklanki) margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu
    • 135 g (1/2 szklanki) masła orzechowego o zmniejszonej zawartości tłuszczu
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 165 g (3/4 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 1 jajko
    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania

    1. Wymieszać margarynę z masłem orzechowym, cukrem i jajkami. Mieszając dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę.
    2. Chłodzić ciasto przez kilka godzin lub przez noc.
    3. Formować z ciasta kule o średnicy 3 cm. Kłaść w odległości 7,5 cm od siebie na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek. Spłaszczyć widelcem zanurzonym w cukrze lub mące, tworząc wzorek kratki.
    4. Piec przez 10 minut w temperaturze 190°C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis