Smażone ziemniaki po kaukasku

    Smażone ziemniaki po kaukasku

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowo smaczny przepis na dodatek do dań jako alternatywa do ziemniaczanego puree. Mocno czosnkowe!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 30 g masła
    • 1/3 szklanki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry na grubość 4 mm.
    2. Cebule i czosnek drobno posiekać.
    3. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut (nie mieszać!).
    4. Ziemniaki dokładnie przewrócić od spodu do góry. Nie mieszać! Oprószyć solą i pieprzem, posypać cebulą i czosnkiem. Przykryć i smażyć przez 7 minut.
    5. Zdjąć pokrywkę i znów przewrócić ziemniaki od spodu do góry, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 7 minut.
    6. Na koniec przemieszać wszystko dokładnie. Sprawdzić czy są już miękkie, jeśli nie - jeszcze przez chwilę smażyć.

    rada

    Ziemniaki można przemieszać tylko 3 razy żeby się nie porozpadały. Trzeba im też dać czas żeby się przyrumieniły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis