Smażone ziemniaki po kaukasku

    Wyjątkowo smaczny przepis na dodatek do dań jako alternatywa do ziemniaczanego puree. Mocno czosnkowe!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 30 g masła
    • 1/3 szklanki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry na grubość 4 mm.
    2. Cebule i czosnek drobno posiekać.
    3. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut (nie mieszać!).
    4. Ziemniaki dokładnie przewrócić od spodu do góry. Nie mieszać! Oprószyć solą i pieprzem, posypać cebulą i czosnkiem. Przykryć i smażyć przez 7 minut.
    5. Zdjąć pokrywkę i znów przewrócić ziemniaki od spodu do góry, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 7 minut.
    6. Na koniec przemieszać wszystko dokładnie. Sprawdzić czy są już miękkie, jeśli nie - jeszcze przez chwilę smażyć.

    rada

    Ziemniaki można przemieszać tylko 3 razy żeby się nie porozpadały. Trzeba im też dać czas żeby się przyrumieniły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis