Babka-zebra

    Babka-zebra

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo fajna babka z marmurkowym wzorkiem. Składa się z ciasta jasnego i ciemnego które się wlewa do formy na przemian.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 250 g miękkiego masła lub margaryny
    • 1/4 szklanki cukru
    • 4 żółtka
    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysta masę. Stale miksując, dodawać po 1 żółtku.
    3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Zmiksować.
    4. Dodać mleko i cukier waniliowy, dobrze zmiksować. (Na tym etapie można też dodać bakalie.)
    5. Podzielić ciasto na pół - do jednej połowy dodać kakao i dobrze wymieszać.
    6. Formę do babki o pojemności 1,5 litra wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec przez 45-50 minut. (Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.)
    7. Przestudzoną babkę można udekorować polewą czekoladową albo lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis