Sernik kalifornijski

    Sernik kalifornijski

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowy sernik o fantastycznie kremowej konsystencji masy serowej pieczony na kruchym cieście z chrupiącymi migdałami i warstwą śliwek, a na wierzchu kruszonka.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g margaryny
    • 100 g cukru kryształu
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżki śmietany
    • Masa serowa
    • 8 jajek
    • 1 kostka (250 g) masła
    • 250 g cukru
    • 1 kg zmielonego sera białego
    • 1 opakowanie (45 g) budyniu waniliowego
    • Kruszonka
    • 180 g masła
    • 250 g mąki
    • 125 g cukru
    • Do przełożenia
    • 70 g migdałów w płatkach
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 750 g śliwek kalifornijskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

      Ciasto

    1. Mąkę wysiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki, wysiekać. Dodać proszek, sok z cytryny i śmietanę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
    2. Masa serowa

    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, masło, cukier, ser i budyń zmiksować w malakserze na gładką masę. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
    4. Wszystkie składniki na kruszonkę wysiekać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić formę.
    6. Kruche ciasto zetrzeć bezpośrednio do formy. Posypać cynamonem i migdałami. Wyłożyć na to połowę śliwek. Przykryć masą serową. Na wierzchu rozłożyć resztę śliwek.
    7. Piec przez 70 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia posypać sernik kruszonką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis