Wilgotne ciasto babuni

    Wilgotne ciasto babuni

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis na bardzo wilgotne ciasto ucierane dostałam od babci mojego chłopaka. Zwykle podajemy je z polewą czekoladowo-maślankową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 jajka
    • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki z proszkiem do pieczenia
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 1 łyżka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy blachy o średnicy 20 cm.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz. Wymieszać mleko z wanilią, dodawać do utartej masy na przemian z mąką, kończąc na mące. Mieszać tylko tyle, ile potrzeba. Wlać do przygotowanych blach.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut. Ciasto będzie nieco odchodzić od blachy, gdy będzie gotowe. Pozostawić ciasta na kilka minut w blachach by ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki, by ostygły całkowicie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis