Wilgotne ciasto babuni

    Wilgotne ciasto babuni

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 214 osób

    Ten przepis na bardzo wilgotne ciasto ucierane dostałam od babci mojego chłopaka. Zwykle podajemy je z polewą czekoladowo-maślankową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 jajka
    • 300 g (2 i 1/2 szkl.) mąki z proszkiem do pieczenia
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 1 łyżka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy blachy o średnicy 20 cm.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz. Wymieszać mleko z wanilią, dodawać do utartej masy na przemian z mąką, kończąc na mące. Mieszać tylko tyle, ile potrzeba. Wlać do przygotowanych blach.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut. Ciasto będzie nieco odchodzić od blachy, gdy będzie gotowe. Pozostawić ciasta na kilka minut w blachach by ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki, by ostygły całkowicie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis