Makowiec na kruchym cieście - Makowiec Sułtański
1 / 1 Zdjęcie:  DeserekTV
Następne

Makowiec na kruchym cieście - Makowiec Sułtański

  • 5 3
  • 5
    polubień
  • 1godz.40min.

Makowiec Sułtański to bardzo prosty przepis na ciasto o kruchym spodzie i nadzieniu makowym z polewą czekoladową.

Składniki

ilość sztuk: 1 średnia blacha

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g (1,5 szklanki) cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 900 g masy makowej z bakaliami
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  3. Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową.
  4. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz ten przepis na moim blogu

Zobacz ten przepis na naszym Blogu

Zobacz także

Komentarze i oceny (3)

3
autor: DeserekTV

Pycha - 21 sty 2013

1

pyszne ciasto polecam - 08 lip 2013

0

Świetny ,polecam :-) - 18 kwi 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie