Czebureki

    Czebureki

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczne danie z kuchni gruzińskiej - drożdżowe pierogi nadziewane farszem mięsnym i smażone na głębokim tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 30 g drożdży
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżki wódki
    • Farsz
    • 1/2 kg baraniny
    • 2 cebule, posiekane
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać trochę mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
    2. Mięso drobno posiekać, dodać cebule, czosnek, natkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można dodać odrobinę wody aby farsz nie był suchy.
    3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Wykrajać duże krążki, nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.
    4. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucać pierogi i smażyć przez 5 minut z obu stron na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    0

    super. Ja zmienilam skladniki na ciasto:3 szkl. maki, 3/4szkl. wody, 1 zoltko, 1/3 szkl. oleju, sol. wyrobione ciasto odlozyc na 40 min.w tym czasie przygotowac farsz. Do farszu baranine zamienilam zwyklym mielonym,reszta jak w przepisie. pieklam w glebokiej patelni z duza iloscia oleju. - 10 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis