Kruche precelki z makiem

    Kruche precelki z makiem

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe kruche precelki, które doskonale nadają się na przekąskę, podwieczorek, do kawy lub herbaty. Można je posypać makiem lub sezamem.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g mąki pszennej
    • 60 g masła
    • 60 g cukru pudru
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 1 jajko
    • mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier i skórkę, wysiekać, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    3. Na stolnicy rozwałkować ciasto, kroić na paski i formować z nich cienkie wałki, formować ósemki i układać na blaszce. Smarować białkiem i posypać makiem.
    4. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis