Babka z czekoladą

    Babka z czekoladą

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tę babkę piecze się z dodatkiem kawałeczków czekolady! Jedna tabliczka idzie do ciasta, a druga na polewę. Coś wyjątkowo pysznego!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża babka

    • 250 g masła lub margaryny
    • 200 g cukru
    • 5 jajek
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 2 tabliczki czekolady deserowej
    • 1/2 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować.
    3. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem, stale miksując.
    4. Posiekać jedną tabliczkę czekolady. Obtoczyć kawałeczki czekolady w mące ziemniaczanej. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do dużej formy na babkę.
    5. Piec przez 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    6. Stopić drugą tabliczkę czekolady i polać nią przestudzoną babkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis