Babka cytrynowa Ali

    Babka cytrynowa Ali

    6polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo dobra, lekka i puszysta babka. Ma cytrynowy smak i lubię ją piec w weekendy - do kawy na podwieczorek.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka o średnicy 30 cm

    • 250 g masła (lub margaryny)
    • 200 g cukru
    • szczypta soli
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 32 g (2 opakowania) cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nasmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 30 cm albo keksówkę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać skórkę cytrynową i cukier waniliowy i utrzeć. Nadal ucierając, dodawać jajka.
    3. Przesiać mąkę pszenną z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia i dodawać je na przemian z mlekiem do ciasta, stale ucierając.
    4. Wlać do formy i piec przez 60-65 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa - powinien wyjść suchy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis