Pizza pieczarkowo-kukurydziana

    Pizza pieczarkowo-kukurydziana

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samodzielnie przyrządzona pizza - na pysznym drożdżowym cieście z ulubionymi dodatkami! Można dodać kiełbasę lub szynkę i doprawić na bardziej lub mniej pikantnie.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 50 g drożdży
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • szczypta cukru
    • szczypta soli
    • 2 szklanki mąki
    • 50 g margaryny, roztopionej
    • Nadzienie
    • 1 cebula
    • 300 g pieczarek
    • 2 łyżki oleju
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 puszka (340 g) kukurydzy
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek
    • 150 g sera mozzarella
    • 150 g sera żołtego (np. gouda)
    • oregano do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, szczyptą cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Rozczyn wymieszać z resztą mąki i mleka. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać margarynę, cały czas ugniatając ciasto. W razie konieczności - jeśli będzie bardzo kleiste, podsypać odrobiną mąki. Ciasto wyrabiać energicznie przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wysmarować tłuszczem.
    4. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę przez 2-3 minuty, dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przecier i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem.
    5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, a sery zetrzeć na tarce.
    6. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozciągnąć na wielkość blaszki. Wyłożyć na nie pieczarki, kukurydzę, paprykę i oliwki, i posypać obydwoma rodzajami sera. Oprószyć oregano.
    7. Piec przez około 30 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis