Zaloguj się Zarejestruj się

Babka truskawkowa

Przepysznie puszysta babka z dodatkiem truskawek z kompotu, pachnąca cynamonem. Doskonała na każdą okazję!

Alina Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka truskawek z kompotu
  • Polewa
  • 1/3 kostki (70 g) margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki wódki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę z kominkiem.
  2. Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i kakao. Wymieszać. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając.
  3. Truskawki odsączyć z kompotu i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy. Piec przez 50 minut.
  4. Wszystkie składniki na polewę wymieszać w rondelku. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników na gładko. Polewą polać ostudzoną babkę.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie