Babka truskawkowa

    Babka truskawkowa

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepysznie puszysta babka z dodatkiem truskawek z kompotu, pachnąca cynamonem. Doskonała na każdą okazję!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka truskawek z kompotu
    • Polewa
    • 1/3 kostki (70 g) margaryny
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 łyżki wody
    • 1,5 łyżki wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę z kominkiem.
    2. Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i kakao. Wymieszać. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając.
    3. Truskawki odsączyć z kompotu i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy. Piec przez 50 minut.
    4. Wszystkie składniki na polewę wymieszać w rondelku. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników na gładko. Polewą polać ostudzoną babkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis