Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

    Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego, ale i zdrowego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g makaronu "ryż"
    • 1 kg cebuli
    • 3 łyżki oleju
    • 5 ząbków czosnku
    • ok. 1,5 l wody
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • 1 mała puszka (400 g) pomidorów krojonych
    • 3 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
    • 1 mały pęczek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie kroimy cebulę w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor.
    2. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku.
    3. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

    rada

    Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis