Biszkopt z orzechami

    Biszkopt z orzechami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis na słodki podwieczorek - puszysty biszkopt z polewą z chrupiacymi orzechami i miodem. Palce lizać!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek oleju
    • Polewa orzechowa
    • 300 g orzechów włoskich
    • 150 g masła
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu dodać olej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 25 minut.
    3. Orzechy pokroić na kawałki. W rondelku stopić masło, dodać cukier, miód i orzechy, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Polewę rozprowadzić na biszkopcie i piec jeszcze przez 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis