Chrust Gucia

    Chrust Gucia

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niezawodny przepis na faworki - krążący od zawsze w rodzinie przepis wujka, którego wypieki cieszą przy każdej okazji!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g mąki pszennej
    • 3-4 łyżki gęstej śmietany
    • 3 żołtka
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka spirytusu
    • 500 g tłuszczu do smażenia
    • 100 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus, wymieszać i zarobić jednolite ciasto.
    2. Ciasto rozwałkowywać partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek naciąć przez środek na długość 5 cm i przewinąć.
    3. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz. Sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta - jeśli szybko podpłynie na powierzchnię i się zrumieni - temperatura jest odpowiednia.
    4. Chrust wrzucać na tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis