Tarta cytrynowa Anety

    Tarta cytrynowa Anety

    3polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orzeźwiająca tarta cytrynowa do słodkiej kawy. Tartę najlepiej podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 250 g mąki
    • 125 g schłodzonego masła
    • 1 łyżka oleju
    • 50 ml wody
    • starta skórka z jednej cytryny
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 2 jajka
    • 200 g cukru
    • 3 łyżki śmietany
    • 3 cytryny średniej wielkości
    • 50 g masła
    • szczypta soli
    • 1/2 cytryny do dekoracji - pokrojonej w cienkie plasterki
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Do dużego garnka wsypać mąkę, dodać zimne masło posiekane na małe kawałki, olej, wodę, startą skórkę z cytryny i sól. Wymieszać dobrze mikserem.
    2. Uzyskane w ten sposób grudki zagnieść by ciasto uzyskało spójną formę. Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
    3. W tym czasie przygotować nadzienie.
    4. Wymieszać jajka z cukrem, dodać śmietanę, sok wyciśnięty z cytryn, masło i szczyptę soli. Wszystko zmiksować na gładką masę.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    6. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na posmarowanej tłuszczem formie i utworzyć wysoki, szczelny brzeg. Ciasto zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut.
    7. Wylać masę cytrynową na podpieczony spód i zatopić w niej kilka cienkich plasterków cytryny.
    8. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na jeszcze 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis