Chlebek bananowo-czekoladowy

    Chlebek bananowo-czekoladowy

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Chlebek jest słodki i delikatny w smaku, z dodatkami takimi jak czekolada i orzechy - więc bardziej przypomina ciasto.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chlebek o wymiarach 15 x 25 cm

    • 50 g masła
    • 3 bardzo dojrzałe banany
    • 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
    • 200 g cukru
    • 300 g mąki
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 250 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Masło roztopić w małym garnuszku i zaczekać aż ostygnie.
    3. Dojrzałe banany obrać, rozetrzeć na gładką masę, wlać do nich wystudzone masło i dodać żółtka. Wymieszać.
    4. Białka ubić na puszystą masę, następnie dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia.
    5. Do dużego garnka wrzucić mąkę i sodę, a następnie dodać rozgniecione banany i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
    6. Dodać orzechy i startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
    7. Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy o wymiarach 15 x 25 cm.
    8. Piec przez około 50 minut. Gdy ciasto urośnie - zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
    9. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową i przyozdobić bananem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PaulinaPilat
    autor:
    0

    Wyszedł przepyszny! Cała rodzina się zachwycała. Zrobiłam z podwójnej porcji, a i tak po dwóch dniach nie było po nim śladu. - 09 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis