Marchewkowa babka z orzechami

    Marchewkowa babka z orzechami

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tym, którym znudziły się tradycyjne ciasta z masami polecam lekkie ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Można podawać z serkiem waniliowym lub bitą śmietaną.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka kominem o średnicy 30 cm

    • 4 jajka
    • 250 g cukru
    • 400 g mąki
    • 250 ml oleju
    • 4 drobno starte marchewki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 250 g rozdrobnionych orzechów włoskich
    • polewa czekoladowa do ciasta
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    3. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i olej, a następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon oraz orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
    4. Przelać do wytłuszczonej formy na babkę kominem o średnicy 30 cm i piec przez około 40 minut.
    5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zaczekać aż ostygnie.
    6. Ostudzone ciasto polać roztopioną polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis