Tarta jabłkowa z orzechami

    Tarta jabłkowa z orzechami

    4polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tarta na kruchym spodzie z plastrami jabłek i cząstkami orzechów włoskich. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 170 g masła
    • 2 żółtka
    • 3 łyżeczki śmietany 22%
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 1 kg kwaśnych jabłek
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 150 g orzechów włoskich
    • 2-3 łyżki bułki tartej
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, zagnieść z masłem, żółtkami i śmietaną na gładką, elastyczną masę. Włożyć na godzinę do lodówki.
    2. Jabłka umyć, obrać i pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    4. Foremkę do tarty o średnicy 30 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem.
    5. Na cieście układać ciasno plastry jabłek, posypać cukrem, cynamonem i orzechami włoskimi.
    6. Piec przez 35-40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis