Sałatka z tuńczykiem i endywią

    Sałatka z tuńczykiem i endywią

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna kolorowa sałatka z endywii, tuńczyka, ogórka, pomidorów, jajek i oliwek. Sos przygotowuję w stylu vinaigrette.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka endywii
    • 1 ogórek szklarniowy
    • 1 czerwona cebula
    • 3 pomidory
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 10 oliwek czarnych i zielonych
    • 1 puszka (170 g) tuńczyka
    • Sos
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/4 szklanki octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Endywię umyć i porwać na kawałki. Ogórek i cebulę pokroić w plastry, pomidory na cząstki, a jajka na ćwiartki. Delikatnie wymieszać, dodać oliwki.
    2. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić i dodać do sałatki.
    3. Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę - smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis