Tarta z figami

    Tarta z figami

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tarta na kruchym cieście, wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje. Dla amatorów słodyczy proponuję dodać więcej cukru.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 140 g masła
    • 250 g mąki
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki zimnej wody
    • 2 jajka
    • 250 ml śmietanki 18%
    • 1 łyżka cukru
    • 6 świeżych fig
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Masło posiekać z mąką i szczyptą soli, stopniowo dodawać zimnej wody. Wyrobić na gładka masę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    3. Formę do tarty o średnicy 30 cm posmarować tłuszczem rozłożyć na niej schłodzone, rozwałkowane ciasto i jeszcze na chwilę włożyć do lodówki.
    4. Jajka wymieszać ze śmietanką i z cukrem.
    5. Figi wymyć, przekroić na pół i ułożyć na cieście, a następnie zalać masą ze śmietany i jaj.
    6. Piec przez 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis