Wafelki włoskie pizzelle

    Wafelki włoskie pizzelle

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 113 osób

    W tym przepisie używa się ciasta jak na naleśniki i piecze się je w maszynce do pizzelle lub w wafelnicy. Są doskonałe do lodów. W wersji włoskiej, wanilię zastępuje się anyżem. Można także użyć czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 jajka
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 115 g roztopionego masła
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 220 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem aż powstanie gęsta masa. Dodać roztopione masło i wanilię. Przesiać i wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ciasta, mieszając aż wszystko się dobrze połączy.
    2. Nagrzać maszynkę do pizzelli lub wafelnicę i za pomocą pędzla przesmarować olejem. Nałożyć około jedną łyżkę ciasta na każdą część maszynki lub wafelnicy. Może trzeba będzie poeksperymentować z ilością ciasta i czasem pieczenia i dostosować je do rodzaju urządzenia. Piec przez 20 do 45 sekund lub do momentu gdy para nie będzie już wydobywać się z urządzenia. Ostrożnie zdjąć wafelki z urządzenia. Całkowicie ostudzić przed włożeniem do szczelnego pojemnika, gdzie należy je przechowywać.
    3. Pizzelle czekoladowe: dodać 1/4 szklanki przesianego kakao razem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodatkowo 1/4 szklanki cukru i dodatkowo 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Z mojego doświadczenia wynika, że w przypadku wafli czekoladowych maszynka musi być bardzo dobrze naoliwiona przed rozpoczęciem pieczenia, a później, w razie potrzeby, także należy przecierać ją pędzlem z olejem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis